Wyciąg i pochłaniacz
Wyciąg czy pochłaniacz – zapewne wiele osób stojących przed wyborem odpowiedniego okapu kuchennego zadaje sobie to pytanie. Bywa również i tak, że pewna część klientów nie jest świadoma faktu, że okap może pracować w jednym z dwóch wspomnianych trybów – jako wyciąg lub jako pochłaniacz. Należy jednak pamiętać, że praca okapu na te dwa sposoby jednocześnie jest niemożliwa. Czym więc różni się wyciąg od pochłaniacza?
Wydajność okapu
Okap kuchenny, jak wiadomo, to niezbędny element każdej kuchni. Abyśmy byli jednak stuprocentowo zadowoleni z jego pracy, musimy do naszej kuchni dobrać okap o odpowiedniej wydajności. Czym jest zatem wydajność okapu? Wydajność okapu kuchennego to nic innego jak ilość powietrza, którą okap jest w stanie przefiltrować w ciągu godziny. Optymalna wydajność pozwala na przynajmniej sześciokrotną wymianę powietrza w całym pomieszczeniu. Wydajność okapów podawana jest w metrach sześciennych na godzinę (m3/h). W oferowanych przez nas okapach wydajność waha się od 560 do 850 m3/h.
W danych technicznych okapów zawsze podajemy maksymalną wydajność oferowanego sprzętu. Należy zaznaczyć, że okap o zbyt małej wydajności nie sprawdzi się w dużej kuchni, a co za tym idzie, będzie nieprzydatny. Nie można jednak przesadzać w drugą stronę – okap o zbyt dużej wydajności w stosunku do pomieszczenia okaże się zwyczajnie nieopłacalny. Na wydajność okapu kuchennego mają także wpływ takie czynniki jak długość kanału wentylacyjnego, do którego urządzenie jest podłączone, ilość załamań kanału, prawidłowy montaż oraz stopień zabrudzenia filtra odtłuszczającego czy średnica kanału odprowadzającego opary do komina wentylacyjnego (kanały poniżej 150mm średnicy obniżają wydajność okapu i podnoszą poziom hałasu przepływającego powietrza).
Głośność okapu
Kolejnym aspektem, na jaki należy zwrócić uwagę przy wyborze okapu jest jego głośność. Niestety, okapy to urządzenia, które nie pracują najciszej, ale pamiętajmy także, że nie pracują ciągle – włączamy je przecież jedynie wtedy, kiedy zajdzie taka potrzeba. Pracujący okap nie powinien przekraczać bariery 70 decybeli; nie powinien także przeszkadzać w rozmowach i wykonywaniu czynności takich jak np. słuchanie radia czy oglądanie telewizji. Zanim dokonamy zakupu warto zapytać producenta, czy wartość decybeli podana w opisie okapu odnosi się do pracy na jego największych czy najmniejszych obrotach.
Elementem, który jest przyczyną hałasu podczas pracy okapu jest oczywiście silnik. Aby zredukować nieco jego szum, można zastosować do wnętrza okapu różnego rodzaju pianki wyciszające. Na dźwięk wydawany przez pracujący okap wpływa też rodzaj stosowanych filtrów – aby nieco go zniwelować, należy zastosować metalowe filtry, które w tym wypadku sprawdzą się najlepiej. Jeszcze innym pomysłem na obniżenie hałasu wytwarzanego przez filtry tłuszczowe jest zastosowanie taśmy, gdzie brzegi filtra dokładnie przylegają do okapu zapobiegając drganiom. Innym powodem hałasu okapu może być również jego nieprawidłowy montaż, na co należy zwrócić szczególną uwagę od samego początku.
Filtry do okapów
Podstawą działania każdego okapu kuchennego są filtry. Filtry do okapów dzielą się na dwa podstawowe rodzaje: filtry tłuszczowe oraz filtry węglowe.
Wykonanie okapów
Aby okap kuchenny jak najlepiej spełniał swoje funkcje, musi być wykonany z odpowiedniego tworzywa, które będzie odporne na wysoką temperaturę, która wytwarza się podczas gotowania czy smażenia. Okapy mogą być zbudowane z następujących materiałów:
Stal nierdzewna inox
na stal nierdzewną inox (zwaną też chromiklową) składają się chrom i nikiel. Nikiel sprawia nie tylko sprawia, że powierzchnia okapu jest lśniąca, ale także wzmacnia jej wytrzymałość. Grubość blachy chromiklowej, z której buduje się okapy kuchenne wacha się od 0,5 do 0,8 mm. Im większa jest jej grubość, tym bardziej masywny i trwały jest okap;
Szkło hartowane
podobnie jak w wypadku stali inox - im większa jest grubość szkła, z którego wykonane jest urządzenie, tym lepsza jest jego jakość. Szkło jest jednym z najpopularniejszych tworzyw do wykonywania okapów kuchennych. Część okapów wykonanych ze szkła hartowanego posiada modułową budowę, która ułatwia rozłożenie urządzenia na mniejsze części, co zdecydowanie jest bardzo przydatne podczas czyszczenia urządzenia;
Drewno
jest najrzadziej stosowanym surowcem dobudowy okapów kuchennych. Najczęściej robione są z niego okapy w stylu retro. Zazwyczaj jest to drewno bukowe, dębowe, jesionowe, olchowe. Powierzchnia okapu wykonanego z drewna może być surowa, lakierowana lub przeznaczona do samodzielnego pokrycia dowolnym kolorem.
Rodzaje okapów
Dobór odpowiedniego rodzaju okapu do naszej kuchni to bardzo istotna sprawa. Nie każdy okap będzie bowiem pasował do każdej kuchni. Wybór najbardziej najodpowiedniejszego będzie dyktowany nie tylko względami estetycznymi ale także indywidualnymi potrzebami każdego kupującego. Obecnie na rynku istnieje wiele typów okapów. Wszystkie jednak można przyporządkować do jednej z dwóch grup: okapów wolnostojących (w większości przypadków są to okapy przyścienne) lub okapów do zabudowy.
Do okapów wolnostojących można zaliczyć:
Okapy kominowe
większe niż okapy podszafkowe, a co za tym idzie, zajmują więcej miejsca. Są jednak zdecydowanie bardziej wydajne i w większości posiadają bardzo ciekawy design. Takie okapy mają na wyposażeniu specjalny komin maskujący/dekoracyjny nad elementem zasysającym, w którym znajduje się kanał wentylacyjny;
Okapy wyspowe
są bardzo podobne do kominowych, jednak podstawowa różnica polega na tym, iż nie są montowane do ściany a do sufitu. Jak wskazuje nazwa okap wyspowy jest umiejscowiony tuż nad „wyspą” grzewczą w kuchni. Ten typ okapu jest bardzo wydajny i bogaty w walory wizualne, ale zdecydowanie znacznie droższy niż wszystkie wymienione wyżej.
Okapy teleskopowe
W grupie drugiej, czyli grupie okapów do zabudowy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na okapy teleskopowe, nazywane także szufladowymi.
Są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą, aby okap w ich kuchni był niewidoczny. Cechują je bardzo małe rozmiary, co jednak łączy się z niską wydajnością.
Obsługa okapu
Obsługa okapu na pierwszy rzut oka nie wydaję się być trudną procedurą. Zwykle ogranicza się do naciśnięcia przycisku włącz-wyłącz. Od pewnego czasu jednak pojawiają się na rynku i takie okapy, które nie tylko pokazują na cyfrowym wyświetlaczu datę czy godzinę, ale także dają się odpowiednio zaprogramować (np. same podpowiadają kiedy należy wymienić filtr). Oto najczęściej spotykane typy sterowania okapami kuchennymi:
Sterowanie dotykowe (sensor touch)
okapy posiadające funkcje sterowania przy pomocy dotyku placami mają wbudowany z przodu wyświetlacz LED. Powierzchnia wyświetlacza jest bogata w walory wizualne i łatwa do czyszczenia;
Sterowanie przyciskowe (soft touch)
w tym wypadku stopień intensywności pracy czy oświetlenia jest ustawiany za pomocą miękkich przycisków. W przypadku tego typu sterowania okapy wyposażone są przeważnie w wyświetlacz typu LCD;
Sterowanie przyciskowe mechaniczne
polega na ustawianiu odpowiednich parametrów okapu (oświetlenia, mocy, włączania i wyłączania) przy pomocy przycisków umieszczonych na okapie;
Sterowanie zdalne
parametry okapu ustawiane są z pewnej odległości przy pomocy specjalnego pilota. Często występuje jako dodatkowa opcja w okapach, które posiadają już sterowanie manualne;
Szerokość okapu
Wybór okapu o określonej szerokości jest na tyle istotną sprawą, że nie powinien być on podyktowany względami finansowymi czy walorami estetycznymi. Szerokość okapu kuchennego będzie zależeć przede wszystkim od jego odległości od płyty grzewczej oraz od wymiarów owej płyty. Najmniejsza odległość pomiędzy okapem a płytą będzie wynosić wynosi min. 60 cm, a w wypadku kuchenki gazowej min. 75 cm. Szerokość okapu powinna być nieco większa od szerokości kuchenki. Przyjęło się, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest okap o 10 -15 cm szerszy po bokach od płyty grzewczej. Standardowe wymiary okapów kuchennych to 40cm,50 cm, 60cm, 70cm, 80cm, 90cm.